עגלת הקניות שלך ריקה כעת!
שר הטבעות -מוסיקה מהסרטים!
כתיבת מוזיקה לתיאטרון ולסרטים דורשת חכמה פסיכולוגית-מוזיקלית.
היכולת להתאים מוזיקה לתמונה או סצנה בימתית אינה פשוטה ודורשת הבנה מעמיקה של ההשפעה הפסיכולוגית של השילוב בין התמונה למוזיקה. על המלחין להתאים את הרגש או האווירה הרצויה לסצנה, שזה לא תמיד קל. כל סצנה מצריכה הבנה מעמיקה של מה שקורה בסיפור ובדמויות, כדי שהמוזיקה תתמוך בהם ותשפיע בצורה הנכונה על הצופה או המאזין.
ישנם מספר אלמנטים הדורשים תשומת לב בהלחנה כזו, ורציתי לגעת בנקודה מעניינת דרך סצנה מהסרט “שר הטבעות” (שהלחין בגאוניות הווארד שור).
לרוב, הרגש שהמלחין רוצה ליצור אצל הצופה באמצעות המוזיקה הוא יחסית פשוט להבנה. ניקח לדוגמה סצנה מתוך הסרט “שר הטבעות: שני הצריחים” (הסרט השני), בה מתוארת מלחמה של בני האדם נגד האורקים (המפלצות) על המבצר של בני האדם. המלך יוצא עם הסוסים למלחמה – במקרה כזה, המתבקש הוא שהתזמור יכלול כלי נשיפה ממתכת (כמו חצוצרות וקרנות), אשר יוצרים תרועה מלחמתית ומבשרים את היציאה לקרב או את הגבורה. כאן, יש גם אלמנטים של מתח שמחייבים שימוש במוזיקה דרמטית וקשוחה, כדי להחמיא לאקשן ולרצף האירועים בסצנה.
כמו כאן:
נכון, זה נשמע פשוט!
אבל לפעמים הרגש הוא מורכב יותר ממה שנראה על פני השטח. למרות שסצנה עשויה לתאר פעולה אסרטיבית ונועזת, לפעמים יש מתחת לפני השטח רגש עמוק יותר שמלווה את הפסיכולוגיה של הדמויות בסצנה.
למשל, בסצנת הקרב בסרט “שר הטבעות”, כאשר בני האדם כמעט מפסידים, ואז מגיעה תגבורת של גנדאלף הקוסם עם לוחמים נוספים – לכאורה, מדובר בהמשך של סצנת הקרב. אך המוזיקה כאן לוקחת תפנית. במקום להישאר דרמטית ומלחמתית, היא הופכת למלאכית, אלוהית ורוחנית. היא מתוזמרת עם מקהלת נשים וזמרת בשפה לטינית, מה שמוסיף ממד של גאולה והצלה – כאילו שזו עזרה שהגיעה “משמיים”.
בנוסף, שימו לב שהשפה הלטינית, שהיא לרוב שפת התפילה הנוצרית, נותנת כאן נופך רוחני במיוחד. המילים והצלילים הלטיניים מחברים את הצופה עם תחושת התעלות ואור, בדיוק כמו שרוכבי התגבורת מגיעים ממקום גבוה ומואר, מה שמחזק את ההרגשה של ישועה ושל תקווה שמגיעה בסופו של דבר.
כך המוזיקה לא רק מעבירה את הפעולה, אלא גם את הרגש העמוק והמורכב שבסצנה, ומעצימה את המשמעות שלה.
היופי האמיתי הוא בניגודיות הזאת – בין מה שאנחנו רואים לבין מה שאנחנו שומעים!
בזמן שאנחנו רואים מלחמה, המוזיקה שנשמעת היא שירה אלוהית, ואחריה מצטרפים כינורות ותזמורת, עצמתיים, איטיים ומרגשים. כל זה קורה בזמן שהשמש זורחת, והלוחמים מתנגשים במפלצות בתוך סצנה של קרב. המוזיקה לא רק מלווה את האקשן, אלא היא יוצרת ניגוד מוחלט למה שאנחנו רואים, ובכך מעניקה לסצנה ממד רוחני ועוצמתי הרבה יותר.
זו רק דוגמה אחת לכך שהמוזיקה מפרשת את הויז’ואל ומעניקה לו משמעות עמוקה יותר. המוזיקה לא רק משמיעה את האקשן, אלא הופכת את החוויה לעשירה ומורכבת, ומכפילה את עוצמתה. בסרטים רבים ישנן דוגמאות כאלו – נסו למצוא אותן בעצמכם!
מתן
matanmusic.com