עגלת הקניות שלך ריקה כעת!
5 סיבות למה כדאי להאזין למוסיקה קלאסית:
“זה משעמם!” “זה מרדים אותי…” “שים כבר משהו מעניין, עם קצב!”
אלו בדיוק התגובות שתקבלו אם תשמיעו את סונטה מס’ 8 לפסנתר של בטהובן כשאתם יושבים עם המשפחה או החברים בסלון.
אז אם זה כל כך גרוע, מה הסיפור עם המוזיקה הקלאסית הזו? ולמה מוסיקאים חשובים טוענים ש”כדאי להקשיב וללמוד” ו”זה הבסיס לכל המוזיקה…”?
בואו נדבר על 5 סיבות למה אולי כדאי לכם להתעניין במוזיקה הזו:
רוב המוזיקה שאנחנו שומעים מבוססת על חוקים ורעיונות מוזיקליים מתוך המוזיקה המערבית שהתפתחה באירופה במהלך המאות האחרונות (המכונה “מוזיקה קלאסית”). לכן, מי שמעוניין להבין לעומק את היסודות המרכזיים של המוזיקה – חוקי הרמוניה, מלודיה, קצב, עקרונות מתח והרפיה, בנייה והרס – מומלץ מאוד שיכיר וילמד מוזיקה קלאסית (כמובן, זו רק המלצה – הרבה מוזיקאים מעולים מעולם לא למדו את זה).
ריכוז, סבלנות והעמקה הם לא בדיוק הערכים המרכזיים בתרבות הטיקטוק והמוזיקה הפופולרית שאנחנו רגילים לשמוע בתחנות רדיו מסוימות, שם הדגש הוא לרגש ולהפתיע אותנו (ולפעמים אפילו לזעזע) – ורצוי כמה שיותר מהר!
הידעתם שאין הרבה שירי פופ שנמשכים יותר מ-3-3.5 דקות? ושאם הם נמשכים מעבר לכך, רוב הסיכויים שלא יכנסו לפלייליסט של גלגלצ? לעומת זאת, ההנאה מהאזנה למוזיקה קלאסית דורשת ריכוז, מעקב, זיכרון והבנה – כלומר, יכולות קוגניטיביות ולא רק רגשיות. המוזיקה לרוב יותר ארוכה ומורכבת, וישנן יצירות שמגיעות אפילו לשלוש שעות! (כגון “המתאוס פסיון” של י.ס. באך). אין ספק שהאזנה מעמיקה למוזיקה קלאסית משפרת את יכולות הקשב והריכוז לטווח הארוך.
רוצים להכיר תרבות לעומק? תאזינו למוזיקה שלה. רוצים להבין את הלך הרוח בארמון של לואי ה-14 בצרפת במאה ה-17? חוץ מלבקר בארמון, אתם יכולים להאזין למוזיקת בארוק צרפתית שהושמעה בארמונו.
רוצים לספוג קצת מרוח תקופת המהפכה הצרפתית? האזנה לסימפוניה מס’ 3 של בטהובן (“ארואיקה”) תתן לכם מושג על כך.
הדבר המרתק במוזיקה קלאסית הוא שהיא גם מרגיעה! המון יצירות שנכתבו במאות השנים האחרונות מיועדות לרגיעה, ויש אנשים שמאזינים להן כדי להירגע לפני השינה.
בעבר, לפני העידן התעשייתי והטכנולוגי, כלי הנגינה היו אקוסטיים בלבד – לא היו גיטרות עם דיסטורשנים או טראנסים עם ביטים מפוצצים. היו כינורות, קלרינטים, חלילים ונבלים, והנגינה עליהם דרשה עדינות, אלגנטיות ודיוק. זו אחת הסיבות שהמוזיקה הקלאסית היא כל כך עדינה ומרגיעה – כי הכלים עצמם עדינים. בנוסף, המוזיקה נכתבה להנעים את זמנם של האצילים והעשירים בזמן נשפים ומסיבות, ומאוחר יותר הפכה לכלי ביטוי רעיוני, עם דגש מיוחד שהביא אותו המלחין לודוויג ואן בטהובן לשיא.
ולסיבה האהובה עליי:
הרי מדובר בעולם אינסופי, מעניין, מרגש ומרתק! גדולי המוחות והלבבות בהיסטוריה השקיעו את כל חייהם בכתיבת אלפי יצירות אמנות במטרה לרגש את האנושות – סביר להניח שיש שם משהו מיוחד, לא? בין אם מדובר בשופן, אומן הפסנתר, במוצרט, ילד הפלא, או אולי בבטהובן, הגאון החדשן, ביצירותיהם טמונים רעיונות מוזיקליים מקוריים, מרתקים ומרגשים. האמנים הגדולים הללו כתבו את חייהם הפנימיים בתווים, ואנחנו יכולים להנות מכל זה כאן ועכשיו!
היום, בעידן האינטרנט, יש לנו גישה אינסופית לרוב המוזיקה שנוצרה בהיסטוריה – וזה משהו עצום.
בתור יוצר מוזיקה, אפשר לנתח מוזיקלית את יצירותיהם וללמוד מהם מה עובד, ואיך האלמנטים המוזיקליים משתלבים יחד. לימוד והאזנה למוזיקאים הגדולים האלה זו מתנה לכל יוצר מוזיקה.
מתן
matanmusic.com